خلاصه نویسی : چگونه در 6 گام کتاب های خود را خلاصه کنیم

راز نهفته در خلاصه نویسی ، با خلاصه نوشتن می توانید بهره وری خود را در مطالعه افزایش دهید .

فرض کنید که قصد دارید که یک کتاب 200 یا 300 صفحه ای را بخوانید و برای درک بهتر می خواهید که آن را سه یا چهار باری هم بخوانید طبیعتا وقت و زمان زیادی از شما خواهد گرفت و شما اگر تند خوانی هم بلد باشید حداقل برای هر بار خواندن نیاز به یک هفته وقت و زمان دارید تازه شما می خواهید دو یا سه باری هم مرور کنید وبدتر اینکه فقط یک کتاب نیست می خواهید چندین کتاب را بخوانید این جاست که خلاصه نویسی و یادداشت برداری می تواند به شما کمک زیادی کند .

با استفاده از این دو تکنیک می توانید کتاب ها و مطالب خود نه دو یا سه بار بلکه با یک زمان کم چندین بار هم بخوانید . در ادامه مقاله ابتدا برویم سراغ اینکه اصلا خلاصه نویسی چیست و چه نفعی برای ما دارد .

خلاصه نویسی چیست

خلاصه نویسی یعنی نوشتن یک متن در قالبی کوتاه تر بدون آنکه به اصل متن خللی وارد شود اما باید دانست که این کار یک مهارت است و تلاشمان این است هدف یا نظر نویسنده را در کمترین کلمات بیان کنیم که برای این کار می توان به استفاده از کلمات کلیدی اشاره کرد

اما هدف دیگر از خلاصه نویسی آن است که خواننده وقت کمتری برای خواندن متن صرف کند و به جای جزئیات با استفاده از کلمات کلیدی به منظور نویسنده پی ببرد .

مزایای خلاصه نویسی

  1.  فعالانه خواندن : یکی از بهترین مزیتهای خلاصه نویسی این است که ما با کتاب درگیر می شود و تمام ذهن و تمرکز خود را برای خواندن می گذاریم و این باعث می شود که بهتر درک کنیم و یادگیری ما عمیق تر می شود .
  2.  سریعتر و آسانتر خواندن : اگر در نظر بگیریم که یک جمله با کلمات ساخته شده است و کلمه هم از حروف ساخته می شوند حالا با افزایش حروف ، تعداد کلمات بیشتر می شود و با افزایش کلمات نیز طول جملات بیشتر می شود شما با خلاصه کردن شاخ و برگ های اضافی را حذف می کنید و تنها اصلی ها می ماند در نتیجه سریعتر و آسانتر خواهید خواند .
  3. اگر برای کسی می نویسید و یا قصد دارید آن را به اشتراک بگذارید مخاطب راضی تر خواهد بود چون با کمترین کلمات و در سریعترین زمان ، بهترین و بیشترین مفهوم را انتقال می دهید .
  4. حجم را کاهش می دهیم : با خلاصه کردن یک متن آن را راحتتر به حافظه می سپاریم و برای مرور های بعدی هم زمان کمتری صرف خواهد شد .

تفاوت خلاصه نویسی با یادداشت برداری

همان طور که از خود کلمات می توان فهمید خلاصه یعنی شما متنی را می خوانید و کلمات اضافی و جزئیات را حذف می کنید آنچه که می ماند اصل و جملات مهم است و شما باید ایده ها ونظرهای نویسنده را در متن خلاصه شده بیاورید اما در یادداشت برداری شما هر چه را که فهمیده اید را می نویسید و می توانید نظرات و ایده خود را هم وارد متنتان می کنید و بیشتر استفاده شخصی دارد اما خلاصه نویسی را می توان برای کس یا کسان دیگر انجام داد و صرفا استفاده شخصی ندارد .

چرا باید خلاصه کنیم :

  •  این کار سبب می شود که آن چه را که خوانده اید مغزتان بیشتر و بهتر درک کند و راحتتر به حافظه بلند مدت انتقال دهد .
  •  برای مرور ها و تکرارهایی که در آینده نیاز داریم انجام دهیم کمک مان خواهد کرد .
  • با اشتراک گذاری آن ، به دیگران کمک می کنیم چون می توانند برای خواندن و یادگیری زمان کمتری صرف کنند .
  •  قدرت تصمیم گیری شما تقویت می شود چون باید تصمیم بگیرید چه چیزی مهم است و چه چیزی مهم نیست .
  • در نقش و به جای نویسنده قرار می گیرید و احساس های او را بهتر درک می کنید .

مراحل خلاصه نویسی

1 – تصمیم بگیرید برای چه کسی می خواهید خلاصه بنویسید برای استفاده شخصی است یا نه آن را می خواهید به اشتراک بگذارید یا اصلا از کسی سفارش کار گرفته اید یا شاید دوست دارید و علاقمند به نوشتن هستید و این سبک و روش یادگیری تان است .

وقتی برای خود می نویسید می توانید به هر صورتی که دوست دارید بنویسید و نیازی به قاعده و قانون ندارید اما اگر قصد ان را به اشتراک بگذارید و یا یک پروژه کاری گرفته اید قطعا محدودیتهایی را باید اعمال کنید و باید ساختار و اصول کتاب را در خلاصه تان حتما رعایت کنید .

2 – خواندن را آغاز کنید : مطلب یا کتاب را بگونه ای بخوانید که آن را کامل درک کنید می توانید برای این کار از تکنیک های یادگیری استفاده کنید می توانید فرض کنید که قصد دارید پس از پایان مطالعه ، آنچه را که خوانده اید و فهمیده اید برای کسی توضیح دهید یا تدریسش کنید .

3 – یادداشت برداری کنید و زیر نکات مهم و اصلی خط بکشید و یا می توانید از حاشیه کتاب برای نوشتن نکته های اصلی استفاده کنید تا بعدا در خلاصه برداری خود از آن استفاده کنید .

4 – در انتهای هر فصل یا مفهوم اصلی آنچه را که فهمیده اید بنویسید فقط با این فرض که باید اصول و ایده های نویسنده را تغییر ندهید و آن را نگاه دارید .

5 – ایده ها و نظرات اصلی را پیدا کنید : در این گام نکات اصلی را از قدم های قبلی استخراج و در یک برگه جداگانه بنویسید .

6 – خودتان نویسنده شوید : اگر در قدم قبلی درست کار کرده باشید این مرحله برای تان ساده و راحت خواهد بود . آنچه را که در مراحل قبلی پیدا کرده اید و نوشته اید را باید به هم وصل کنید و به نوعی به هم مرتبط کنید و در یک پاراگراف بنویسید به یاد داشته باشید باید ایده اصلی حفظ شود مطالب کوتاه و مختصر باشد به جزئیات نپردازید چونکه در حال خلاصه نویسی هستیم .

لطفا این کارها را در هنگام خلاصه نوشتن انجام ندهید :

  1.  از وارد کردن افکار شخصی پرهیز کنید از آوردن کلماتی مثل فکر می کنم ، باور دارم ، … جلوگیری کنید.
  2.  در گام اول یا هنگام مطالعه یادداشت برداری لازم را انجام ندهید .
  3.  بین خواندن متن یا کتاب فاصله زیادی باشد این کار ممکن است باعث شود چیزها و یا نکاتی را فراموش کنید پس بلافاصله بنویسید .
  4.  نوشتن طولانی و با جزئیات : این یک خلاصه است پس کوتاه و مختصر بنویسید .
  5. ویراستار شوید : یک یا دو بار متن و خلاصه تان را بخوانید تا بتوانید اشتباهات نوستاری آن را برطرف کنید .

سخن پایانی

از شما بایت اینکه زمان و وقت گذاشته و این مقاله را مطالعه فرمودید کمال تشکر را دارم و امید وارم بهره کافی برده باشید در صورتی که نظر و یا پیشنهادی دارید و یا اگر قبلا خلاصه نویسی کرده و تجربه این کار را دارید در پایین همین صفحه آن را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید .
به امید دیدار مجدد شما

مقاله پیشنهادی : عادتهای غلط در مطالعه : با بهبود این 10 رفتار کتابخوانی خود را بهتر و سودمندتر کنید

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید