عادتهای غلط در مطالعه : با بهبود این 10 رفتار کتابخوانی خود را بهتر و سودمندتر کنید

چگونه راحت تر و بهتر یاد بگیریم ؟ با ترک این 10 عادت مطالعه شما مفیدتر خواهد بود

کتابخوانی و مطالعه کردن یکی از بهترین عادتهایی است که هر کسی می تواند داشته باشد که این عادت در خودش فواید و مزیتهای فراوانی دارد اما ممکن است در نحوه انجام این عادت نیز رفتارهای اشتباهی هم وجود داشته باشد که هر کسی باید تلاش خود را بکند تا عادت مطالعه خود را بهبود ببخشد در این مقاله که با عنوان عادتهای غلط در مطالعه در خدمت شما عزیزان هستیم سعی شده است تا این رفتارهای اشتباه معرفی و راهکار لازم نیز ارائه شود حال از شما دعوت می کنم تا با این 10 رفتار آشنا شوید .

1 – باورهای محدود کننده و ناسازگار

یکی از اساسی ترین علت ها و دلایل برای موفقیت در هر کاری داشتن باورهای مناسب برای رو به جلو بودن است شما اگر در حال انجام کاری باشید و باور نداشته باشید که می توانید در آن کار به خواسته ها و نتایج مورد نظرتان برسید هیچگاه نخواهید توانست موفق شوید و شاید هم به نتایج کوچکی برسید اما پایدار و دائمی نخواهد بود .

وقتی شما در حال مطالعه و آموزش هستید و باور دارید که می توانید در رشته مورد نظرتان به مدارج عالی برسید خود مغز و ذهن شما را برای یادگیری بهتر کمک خواهد کرد و یا اگر برای کنکور و قبولی در دانشگاه می خوانید نیز باید باور داشته باشید که شما لایق قبولی در رشته و دانشگاه مورد نظرتان هستید و هر گاه که می خواهید مطالعه را شروع کنید با خود با صدای بلند بگویید که من لایق بهترین ها هستم و در رشته ای که دوست دارم قبول خواهم شد و به هدف مورد نظر خودم خواهم رسید .

شاید شما هم می خواهید عادت کتابخوانی و مطالعه را در خود ایجاد کنید باید باور داشته باشید که شما یک فرد کتاب خوان هستید و عادت مطالعه در شما ایجاد شده است .

2 – انتخاب مکان و زمان پر از سر و صدا

اگر قصد مطالعه دارید و می خواهید یک کتابخوان حرفه ای شوید یکی از کارهای اشتباه این است که مکان مطالعه خود را در جایی شلوغ و پر از سر و صدا انتخاب کنید چون در این حالت داشتن تمرکز و دقت کار مشکلی خواهد بود .

میز مطالعه
مکان مطالعه خود را به گونه ای انتخاب کنید که کمترین سر و صدا در آنجا باشد

سعی کنید یک مکان ثابت برای مطالعه داشته باشید و زمان را هم به گونه ای انتخاب کنید که دیگران در حال استراحت هستند و کمترین سر و صدا وجود داشته باشد یکی از ترفندهایی که اگر در مکانی بودید که شلوغ بود و نمی توانستید مکان خود را تغییر دهید استفاده از یک هندزفری و یک آهنگ لایت بی کلام است آهنگ را در گوش خود استارت کنید و مطالعه را شروع کنید پس از چند دقیقه مغز شما صدای آهنگ را فیلتر خواهد کرد و این در حالی است که صدای اطراف هم توسط هندزفری و آهنگ دیگر وارد گوش شما نخواهد شد .

3 – گوشی و اینترتت در دسترس

امروزه تلفن های همراه و اینترنت پرسرعت یکی از ملزومات اساسی زندگی ما شده است و اگر یک روز به این ابزار دسترسی نداشته باشیم به نظر زندگی مان فلج می شود و دیگر توان انجام کار را نداریم البته نمی خواهم به شما بگویم بیایید و این ابزار را کلا از زندگی خود حذف کنید بلکه از شما می خواهم که استفاده از آنها را مدیریت کنید شاید وقتی در کنار خانواده و مشغول صحبت هستید و یا در یک مهمانی شرکت کرده اید بهترین کار قطع اینترنت گوشی و کنار گذاشتن آن است .

اگر هم قصد دارید مطالعه کنید باید این ابزار را از دم دستتان دور کنید و برای زمانی که کتاب می خوانید هم دسترسی به اینترنت را قطع و یا محدود کنید و گوشی خود را در حالت «بی صدا» و « مزاحم نشوید » قرار دهید تا تمام تمرکز و دقت خود را معطوف به مطالعه نمایید .

4 – برنامه مناسب برای مطالعه ندارید

یکی دیگر از عادتهای غلط در مطالعه نداشتن برنامه مشخص و تعهد به اجرای برنامه است اگر می خواهید که مطالعه شما اصولی و هر روزه باشد برای خود برنامه داشته باشید مثلا بگویید و بنویسید که من قصد دارم این هفته کتاب فلان را بخوانم و هر روز هم این تعداد صفحه خواهم خواند و خود را متعهد به اجرای برنامه تان کنید
داشتن اهداف کوتاه و بلند مدت هم می تواند به شما برای داشتن برنامه کمک کند و شما چرایی مطالعه خود را خواهی یافت .

5 – در حال خمیده و دراز کش و یا در تخت خواب مطالعه کنید

بهترین حالت برای کتاب خواندن نشستن پشت میز مطالعه است در این حالت هم تنفس شما راحت تر و عمیق تر انجام می شود و هم خون رسانی به مغز بهتر صورت می گیرد و شما هم حالت و پوزیشنی گرفته اید که نشان دهنده قصدتان برای مطالعه است .

6 – اضطراب و نگرانی و استرس

این گزینه را بیشتر باید دانش آموزان و دانشجویان دقت داشته باشند چون یکی از ویژگیها و فواید کتابخوانی و مطالعه آرامش روانی و ذهنی است که در حین مطالعه و با تداوم آن به دست می آورید اما گروهی که اشاره شد شاید برای امتحان و یا کنکور در حال مطالعه هستند که خودش استرس زا است و جزء مهمترین عادتهای غلط در مطالعه نداشتن آرامش است که یک حالت روانی است که می توان با یک تغییر نگاه ذهن را آرام تر کرد

7 – عدم تغذیه مناسب و داشتن خواب کافی

از دیگر عادتهای غلط در مطالعه که بیشتر در قشر دانش اموز و دانشجو دیده می شود نداشتن تغذیه مناسب و خواب کافی است اگر شما بطور مداوم مشغول مطالعه باشید و به بدن و ذهن و مغزتان استراحت و زمان کافی برای ریکاوری ندهید دیری نخواهد شد که هم از کتابخوانی خسته خواهید شود و هم انگیزه خود را از دست خواهید داد و برای ادامه مسیر هم دچار مشکل خواهید شد .

بهترین کار این است که زمان مطالعه خود را به قطعات کوچک تقسیم کنید و در میان هر 45 دقیقه که می خوانید به خودتان 10 دقیقه استراحت بدهید در شبانه روز 8 ساعت خواب کافی را داشته باشید و سعی کنید از خوراکی هایی که برای مغزتان مفید است استفاده کنید .

8 – یادداشت و نت برداری نمی کنید

یادداشت برداری و مرور آنها طبق زمان بندی مشخص کمک زیادی به شما در یادگیری و کتابخوانی می کند وقتی شما یک کتاب برای آموزش و ارتقا دانش خود می خوانید نیاز دارید که مرور داشته باشید تا با مرور مطلب را بهتر و عمیق تر درک کنید و مرور هم زمانی می توانید انجام دهید که از قبل یادداشت برداری کرده باشید .

برای دانش آموزان و دانش جویان هم وقتی یادداشت برداری کرده باشند می توانند شب امتحان به جای خواندن آن همه صفحات کتاب از یادداشت های خود استفاده کنند و زمان بیشتری برای مطالعه داشته باشند .

9 – فعال و هدفمند نبودن

یکی دیگر از عادتهای غلط در مطالعه نداشتن هدف از کتاب خواندن و فعال نبودن است وقتی شما می دانید که برای یک هدف بزرگ در حال مطالعه هستید انگیزه و انرژی شما نیز قطعا بیشتر خواهد شد و میزان یادگیری شما نیز بیشتر میشود .

اما فعال بودن ،شاید این جمله را شنیده باشید « که فلانی خودش این جاست اما ذهنش جای دیگری است» در هنگام مطالعه هم باید هر آنچه فکر و ذهن شما را به خود مشغول کند را حذف کنید اگر چیزی به ذهنتان رسید آن را دردفترچه ای یادداشت کنید و بگوید بعد به آن رسیدگی می کنم از یک مداد برای نوشتن نکات مهم در خود کتاب یا یک چک نویس استفاده کنید و سعی کنید در زمانی که مطالعه می کنید تمام حواستان به کتاب باشد و خود را درگیر مطالعه کنید .

10 – بلند بلند خواندن

در زمانی که در دبستان درس می خواندیم یکی از کارهایی که باید انجام می دادم بلند خواندن درس بود و بعضی از افراد این عادت را هنوز هم با خود دارند در صورتی که این کار یکی از عادتهای غلط در مطالعه است چون قدرت خواندن شما از قدرت دیدن شما کمتر است و شما باید زمان بیشتری برای مطالعه استفاده کنید .

می توانید برای اینکه تندتر بخوانید از یک مداد یا خودکار به عنوان خط بر استفاده کنید و سعی کنید تا سرعت دیدن خود را افزایش دهید و حتی در دل و ذهن خود هم نخوانید و فقط کلمات را ببنید و رد شوید و مفهوم کلی را درک کنید .

سخن پایانی

ضرب المثل معروفی است که می گوید « ترک عادت موجب مرض است» نمی دانم کسی که این جمله را باب کرده چه هدفی داشته اما امروز انسان به نتیجه رسیده است که گاه بعضی از کارهایی که انجام می دهد چندان مناسب نیست و باید آنها را عوض کند من و شما هم باید یک نگاهی به رفتارها و عادتهای خود بیاندازیم و ببینیم اگر کاری که انجام می دهیم برای ما سودمند و مفید نیست خوب عوضش کنیم البته این کار مثل زدن یک دکمه نیست و خوب زحمت خودش را دارد اما همین که شما بدانید و هر روز خود را مقید به کنار گذاشتن عادت غلط و انجام عادت درست کنید اتفاقی که می اقتد با تکرار ، جای عادتهای بد و خوب جابه جا می شود و شما کاری که فعلا برای تان سود مند است را انجام خواهید داد .

امیدوارم از خواندن این مقاله نهایت بهره برداری را داشته باشید از شما عزیزان می خواهم که نظرات و پیشنهادات خود را در خصوص این متن و اگر تجربه در این موارد ذکر شده داشته اید با ما و دیگر دوستان در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید .

به امید دیدار مجدد شما عزیزان

از شما دعوت می شود مقاله : تکنیکهای یادگیری : 11 نکته برای آنکه بهتر یاد بگیریم در صورت تمایل مطالعه فرمایید .

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

مطالب پیشنهادی